Uitgeverij Maretak

Stobbenven 19
9302 EN Roden

 

KVK 39068057
 

Dit boek kunt u bij uw boekhandel bestellen.

Met de bestelknop hiernaast wordt u naar de landingspagina op de website van Maretak geleid.

06 53 33 28 47

Gedachten bij 2040 - Een verhaal over oorlog en verzet
door Ed Koekebacker

Jij en het verhaal

Weet je dat je zelf ook deel uitmaakt van het verhaal? Niet alleen van dit verhaal over de oorlog, maar van alle verhalen in alle boeken die je leest!

Hoe dan, zul je vragen. Nu, dat zit zo: een schrijver heeft een verhaal in haar of zijn hoofd en schrijft dat op. Wanneer van het verhaal een boek wordt gemaakt kunnen andere mensen het lezen. Maar nu komt het, al die lezers verschillen van elkaar. Niet iedereen heeft dezelfde leeftijd, woont op dezelfde plek, heeft dezelfde ervaringen.

Al die lezers hebben verschillende voorkeuren, de een houdt van spannende verhalen, de ander van verhalen die in de toekomst spelen, of juist van geschiedenisverhalen. Die verschillen zorgen ervoor dat elke lezer hetzelfde verhaal toch anders kan beleven. Met andere woorden, tijdens het lezen stop je een beetje van jezelf in het verhaal. Dat gebeurt automatisch in je hoofd.

Heb je zelf wel eens gedacht tijdens het lezen van een verhaal: “Ik zou willen dat ik dit eens kon meemaken.” Of dit: “Wat fijn dat ik zoiets niet hoef mee te maken!” Zulke gedachten maken jou zelf onderdeel van het verhaal. Het verhaal gaat daardoor ‘leven’ voor je. Heb je tijdens het lezen veel van dergelijke gedachten? Dan is de kans groot dat je het een geweldig boek vindt.

In de ‘Gedachten’ hierna vind je vragen en opmerkingen die je aan het denken kunnen zetten. Lees ze. Geef er in je hoofd antwoord op en je zult merken dat er steeds meer van jou in het verhaal gaat zitten!

 

Gedachten die je kunt hebben vóór het lezen

Laat de titel op je inwerken: ‘2040 Een verhaal over oorlog en verzet’

Gaat het boek over een oorlog in 2040? Een oorlog die nog gevoerd gaat worden op het moment dat je dit boek leest? Een oorlog tussen wie dan? Als er verzet is, dan zal er ook sprake zijn van een bezetting; een land heeft een ander land veroverd. Welke rol speelt het meisje met de VR-bril?

Enkele antwoorden op deze vragen worden duidelijk als je de tekst op de achterkant van de cover leest.

Daar staat dat het de dag voor 4 mei 2040 is en dat Lotte een toespraak zal houden op de herdenking op de Dam in Amsterdam. Honderd jaar geleden was het 4 mei 1940! Je weet nu om welke herdenking het gaat. Mei 1940 viel Duitsland ons land binnen en in de oorlog die daarop volgde verloren velen het leven. De Nederlandse slachtoffers worden ieder jaar op 4 mei herdacht tijdens Dodenherdenking.

Als je de tekst verder leest staat er dat Lotte terugkijkt in de tijd. Zou die VR-bril daarmee te maken hebben?

En tenslotte stelt Job Cohen (burgemeester van Amsterdam van 2001 – 2010) dat 2040 en de Tweede Wereldoorlog samenkomen wanneer het gaat om de werkelijke waarden van het leven. Denk hier nog eens aan als je het boek uit hebt. Dan heb je vast en zeker door gekregen welke waarden Job Cohen bedoelt.

 

Een boek over de toekomst? Een verhaal over de Tweede Wereldoorlog? Een verhaal dat gaat over werkelijke waarden? Wil je het weten? Ga lezen!

 

Gedachten die je kunt hebben tijdens het lezen

Als je dit boek aan het lezen bent komen er vast allerlei gedachten bij je boven. De belangrijkste zijn die waarin jezelf ook een rol speelt: ‘Wat als ik …’ (Wat als ik in plaats van Lotte een toespraak op de Dam in Amsterdam moest houden. Wat als ik een VR-bril zou hebben waarmee je terug kon in de tijd. Wat als ik zou ontdekken dat een van mijn voorvaders een dapper man was. Wat als ik sterren van iedereen kon krijgen en aan iedereen kon uitdelen, Wat als …)

Zo stop je steeds een beetje meer van jezelf in het verhaal!

Probeer al die vragen te onthouden en denk er nog eens aan als je het boek uit hebt. Om je daar een beetje mee te helpen, hebben we er een paar in het volgende stukje nog eens opgeschreven. Met vragen en opmerkingen erbij die je uitnodigen om er nog wat verder over na te denken.

 

Gedachten die je kunt hebben na het lezen

Hier zijn ze, vragen die misschien ook bij jou opkwamen toen je ‘2040 Een verhaal over oorlog en verzet’ las. Laat ze je aan het denken zetten, probeer antwoorden te vinden en stop nóg meer van jezelf in het verhaal.

 

Lotte moet een toespraak houden op de herdenkingsbijeenkomst van 4 mei 2040 op de Dam. Ze voelt zich vereerd, maar ziet er ook tegenop. Hoe zou jij je voelen? Zou je het doen? Of zou je liever niet zo in de schijnwerpers staan?

 

Lotte leeft in 2040. Er is een Centraal Bureau dat allerlei mededelingen en waarschuwingen doorgeeft via schermen die overal te zien zijn. Je ontvangt meer of minder sterren voor alles wat je doet of nalaat. Je deelt die ook uit aan andere mensen. Je kan schenkingen krijgen die heel veel waarde hebben. Je kan zelfs doodshoofden uitdelen. Veel mensen zijn er zich zo bewust van dat je sterren of doodshoofden kan krijgen dat hun leven erdoor beheerst dreigt te worden. Zou jij in zo’n wereld willen leven? Als jij in 2040 zou leven, wie van de mensen die je nu kent zou je dan 5 sterren geven? Aan wie zou je een schenking doen? En wie zou een doodshoofd krijgen? Zou je jezelf druk maken om hoeveel sterren je verzamelt? Wat als je baan ervan af zou hangen? Of hoeveel geld je verdient? Lijkt het je wel wat of gruw je ervan?

 

Lottes moeder wil graag dat haar dochter veel sterren krijgt voor haar toespraak op de Dam. Daarom wil ze Lotte helpen met de tekst. Oma doet het anders. Ze laat Lotte veel zelf ontdekken over de lotgevallen van Heijmen Westerveld in de oorlog. Met wie ben jij het eens? Met Lottes moeder of met haar oma?

 

Van haar oma krijgt Lotte de VR-bril. Daarmee kan ze terug in de tijd. Naar welke tijd zou jij terug willen als je zo’n bril zou hebben? Ook naar de Tweede Wereldoorlog? Of naar een andere tijd waarin je bijvoorbeeld Rembrandt kan zien schilderen? Of nog verder terug toen de bewoners van onze streken nog van de jacht leefden en er hier mammoeten rondliepen?

 

Net als Lotte weet jij nu ook hoe dapper Heijmen Westerveld en zijn familie in de oorlog waren. Het was gevaarlijk om onderduikers te hebben. En het was uiterst gevaarlijk om het Algemeen Hoofdkwartier van de Orde Dienst in de Koepelkerk te huisvesten. Het had hem en zijn gezin het leven kunnen kosten! Heb je jezelf de vraag gesteld of jij dat gedurfd zou hebben? Denk je eens in, je wordt gevraagd iets te doen waarvan je weet dat het fataal zou kunnen aflopen. Doe je het dan?

Heijmen stelde zijn eigen leven en dat van zijn familie in de waagschaal om anderen te helpen. Zou dat een van de waarden zijn die Job Cohen bedoelde?

 

Lotte komt er gaandeweg achter dat Heijmen Westerveld een voorvader van haar is. Jo Westerveld, de dochter van Heijmen, trouwde met onderduiker Wim van der Steeg. En dat waren de opa en oma van de oma van Lotte. Op bladzijde 84 en 85 vertelt oma aan Lotte hoe dat zit. Als je daar een stamboom van maakt dan ziet die er zo uit:

Wat weet jij van jouw familie? Kun je een stamboom maken van je eigen familie?