Uitgeverij Maretak

Stobbenven 19
9302 EN Roden

 

KVK 39068057
 

Dit boek kunt u bij uw boekhandel bestellen.

Met de bestelknop hiernaast wordt u naar de landingspagina op de website van Maretak geleid.

06 53 33 28 47

2040 - Een verhaal over oorlog en verzet

Lotte (14) weet het echt wel. Ze moet nodig beginnen aan het schrijven van de toespraak die ze morgen, op 4 mei 2040, moet houden op de Dam in Amsterdam. Bij de groots opgezette herdenking, honderd jaar na de Tweede Wereldoorlog, is zij uitgekozen om iets te zeggen. Vijfhonderd woorden mag ze uitspreken en dat moeten vijfhonderd Perfecte Woorden zijn.

Buiten stormt het. Binnen in haar ook. Waar vindt ze de juiste woorden?

Uitgerekend haar oma komt met de technologie waardoor Lotte zelf aanwezig is bij ingrijpende gebeurtenissen. Oma wijst haar namelijk op de oude VR-bril die ze Lotte bij haar laatste bezoek meegaf.

Lotte zit alleen op haar hotelkamer in het Marriott Hotel aan het Leidsebosje in Amsterdam. Haar ouders maken voor bekende mensen promotiefilmpjes die ze online plaatsen. Ze hebben klanten door heel Europa en nu zijn ze samen in Frankrijk aan het werk. Lotte wordt ondertussen uitstekend verzorgd in het vijfsterrenhotel. De hele maatschappij draait om het krijgen en geven van sterren. Je leven moet meer dan vier sterren waard zijn om toegang te krijgen tot ‘het goede leven’, zelfs tot goede basisvoorzieningen als de juiste (online) scholing, een prettige woning in een goede buurt en een vriendenkring met gelijkgestemden die elkaar de juiste dingen kunnen doorspelen. Haar ouders besteden hun leven aan het najagen van deze sterren. Ze komen op de juiste plaatsen, ze doen de juiste dingen en geven veel sterren weg. Ondertussen geeft het Centraal Bureau (het C.B.) instructies en informatie aan alle burgers.

Terwijl Lotte in het hotel zit en worstelt met de tekst voor de toespraak, krijgt ze via gesproken berichten hulp van haar oma. Ze moet volgens oma die bril nodig opzetten. Lotte zet de bril op en ziet dat er tien keuzemogelijkheden zijn.

Ze gaat alle tien de gebeurtenissen af en beleeft en leert heel veel. Niet alleen over de Tweede Wereldoorlog en haar familie, maar vooral ook over haar eigen leven en zichzelf.

Dit boek brengt op een subtiele manier je eigen leven in verbinding met het verleden. Het vraagt naar wie je bent en wat je doet. Boeiend van begin tot eind!

Geschreven door Mireille Geus, bekend van diverse jeugdboeken. Ze won in 2006 de Gouden Griffel met haar boek Big. Roelof van der Schans ontwierp het omslag.

 

 

Het verhaal van Lotte is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis: het verzetswerk vanuit de Koepelkerk in Amsterdam. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat in deze kerk het Algemeen Hoofdkwartier van de OD werd gevestigd onder leiding van jhr. Pieter Six.

Mireille Geus heeft voor haar boek mede gebruik gemaakt van het familiearchief van de familie Westerveld. Heijmen Westerveld was koster van de Koepelkerk en vervulde een belangrijke rol in die oorlogsjaren.
 

***

Kort na de capitulatie van mei 1940 kwamen uit militaire kring enkele vroege verzetsgroepen voort. Die groepen verzamelden militaire inlichtingen, voerden sabotage-acties uit en pleegden gewapend verzet. De Ordedienst (OD), was de belangrijkste ondergrondse organisatie met een militaire achtergrond.

De OD bereidde zich initieel niet voor op verzet, maar meteen al op de bevrijding. Dan zou de OD klaar staan om in de overgang van de bezetting naar de bevrijding de orde te bewaren, en waar nodig de orde te herstellen.

In zijn beginperiode werd de OD zwaar getroffen door arrestaties en doodvonnissen. Toch wist de OD zich te herstellen. De nieuwe, beter beveiligde OD stond onder leiding van 'chef-staf' jonkheer P.J. Six. In 1943 vestigde Six zijn hoofdkwartier in de thans verdwenen Amsterdamse Koepelkerk naast de ingang van het Vondelpark bij het Leidseplein.